Kronkelen tussen Lek en Linge (52 km)

Een echte slingerroute met veel bezienswaardigheden. Genoeg plaatsen om even te pauzeren.

Kronkelen tussen Lek en Linge is een fietsronde van 52 kilometer tussen Culemborg aan de Lek en landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt aan de Linge bij Beesd. Deze route slingert tussen de rivieren Lek en Linge, langs de imposante verdedigingswerken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Onderweg kun je genieten van de schitterende natuur waar de Betuwe zo bekend om staat.

In het vroege voorjaar moet de Betuwse fruittuin nog ontwaken, maar ook zonder bloesem en kleurend fruit is onderweg veel te genieten. Als je in Culemborg deze knooppuntenroute begint kun je op twee plaatsen vooraf kennismaken met de streek. Het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg vertelt over de historie van de stad en zijn omgeving. Maar wie meefietsende kinderen een plezier wil doen, rijdt meteen door naar het Werk aan het Spoel. Dat is een oude fortificatie aan de Lek, nu ingericht als een plek om te spelen, kennis te maken met streekproducten, kunst en natuur.

Via landelijke wegen en kronkeldijken kom je door verstilde dorpjes als Rhenoy en Acquoy, bekend van zijn scheve toren. Ook in Buren stap je vanzelfsprekend even af.

Startpunt is knoopunt 42, Havendijk, Culemborg:

42-41-40-44-45-46-48-82-81-22-80-14-54-55-31-60-62-89-17-36-35-43-38-42