Wordt de nieuwe Markt aantrekkelijk voor fietsers?

De Fietsersbond heeft haar twijfels

DSC00976

De gemeente Culemborg wil de Markt levendiger en aantrekkelijker maken. Het plan is om een ‘loper’ voor auto’s aan te leggen zodat ze alleen over deze rijstrook kunnen rijden. De Fietsersbond mist voldoende en moderne fietsvoorzieningen. Fietsers worden steeds meer gezien als de economische motor. Worden de fietsers vergeten?

pdf ⋅ 2 MB

Ontwerpschets_Markt-20JUN2017

Download

Feit is dat het fietsen een onstuitbare groei aan het doormaken is die voorlopig nog niet stopt. Dat komt door de kanteling naar  duurzaamheid,  de leefbaarheid die onder druk staat, de aandacht voor gezondheid en de stormachtige ontwikkeling die de e-bikes doormaken. Zo zijn er al speciale ‘stads e-bikes’ en die komen er steeds meer.
Ook de overheid,  provincies en gemeenten stimuleren het fietsgebruik: ze hebben afgesproken om de komende 10 jaar het fietsgebruik met 20% te doen toenemen.

In veel steden staat de leefbaarheid onder druk door de vele auto’s . Daarom worden binnensteden autovrij gemaakt.
Van groot belang zijn de economische voordelen van een fietsstad. Een fietsstad heeft grotere economische voordelen dan een stad ingericht op autoverkeer. Milieu, welvaart en leefklimaat hebben veel grotere voordelen en aantrekkingskracht;  daar zijn vele andere gemeentes in 2017 al lang achter. Ook Culemborg kan werken en anticiperen om zodoende deze voordelen binnen te halen voor de eigen begroting alsmede voor de inkomsten van ondernemers.

Als we vanuit deze feiten naar het schetsontwerp van de nieuwe Markt kijken dan is het nog maar de vraag of de nieuwe Markt zo aantrekkelijk wordt voor fietsers.

  1. De Fietsersbond vindt de rijloper prima indien daarmee voorkomen wordt  dat her en der door de bevoorrading en door o.a. ontheffingshouders geparkeerd gaat worden. Daarmee wordt de markt overzichtelijker en minder gevaarlijk voor fietsers.
  2. Ten behoeve van de veiligheid maar vooral om de aantrekkelijkheid te vergroten, vindt de Fietsersbond dat de markt autovrij moet blijven. Doelloos rondrijdend autoverkeer is gevaarlijk.  Fietsers, de klanten, blijven weg. Een fietser is een klant en dat geldt niet voor een automobilist.
  3. Komen er wel voldoende, goede en moderne fietsenrekken die permanent aanwezig zijn? Geschikt voor brede banden, e-bikes, brede sturen? Nu staan er fietsenrekken met 96 krakkemikkige plaatsen die ook nog eens regelmatig worden verwijderd. Minimaal 200 plaatsen zijn nodig zonder rekening te houden met de toekomstige groei!! De ruimte gereserveerd voor ‘autoparkeren’ ziet de Fietsersbond dan ook graag ingevuld door ‘fietsparkeren’.
  4. Een moderne en aantrekkelijke markt kan niet zonder elektrische oplaadpalen voor de e-bikes.
  5. E-Bikes zijn interessant voor het dievengilde. De Fietsersbond zou graag zien dat er bewaakt gestald kan worden.

Wordt vervolgd na het zomerreces. De Fietsersbond blijft alert.

Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur ze ons, door te HIEROP te klikken.

Volg ons ook op facebook Culemborg-Fietsersbond

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.