FIETSBRUG

Hoe handig zou het zijn als er naast de spoorbrug ook een fietsbrug over de Lek zou liggen! Een fietsroute via Houten rechtstreeks naar Utrecht.

SONY DSC
SONY DSC

Veilige rechtstreekse hoofdfietsverbinding
De roep om een  rechtstreekse en doorgaande fietsverbinding van Culemborg via Houten naar Utrecht wordt steeds sterker. Door de e bike is Utrecht niet meer alleen  bereikbaar voor stoere en atletische fietsers. Utrecht is voor een gemiddelde e biker gewoon haalbaar. Houten is voor iedereen eenvoudig bereikbaar, zeker met de e bike.

Een fietsbrug met een fietspad langs het spoor vanaf Schalkwijk verkort aanzienlijk de route, is veilig en vormt een alternatief voor de auto.
Het gaat niet alleen om inwoners van Culemborg die naar Houten en Utrecht willen maar ook om de vele scholieren die uit Houten naar de middelbare scholen in Culemborg komen. Daarnaast zal door recreatieve fietsers enorm veel van deze verbinding gebruik worden gemaakt.

De Fietsersbond Houten, de Fietsersbond Culemborg en ook de politiek willen deze fietsbrug. De provincies Utrecht en Gelderland, Pro Rail en Rijkswaterstaat  spelen een cruciale rol in dit proces.
Ons advies: “denk in mogelijkheden, niet in dwarsliggers”.

Open monumentendag 2019

De eerste stap
Een vrijliggend fietspad langs het spoor tussen Schalkwijk en het pontje naar Culemborg is de eerste stap. Dit fietspad verkort aanzienlijk de afstand naar Houten en Utrecht. Het grootste voordeel is dat fietsers niet langer over de drukke provinciale weg hoeven te rijden. Veel veiliger dus.

De landelijke trend
Door het hele land worden ‘fietssnelwegen’ aangelegd of zijn daar plannen voor. Het doel: minder drukte door de auto, minder drukte in het ov, minder luchtvervuiling en positieve gezondheidseffecten door de beweging.
Fietssnelwegen zijn brede fietspaden bedoeld voor lange afstanden en voor woon-werkverkeer. Er zijn weinig of geen verkeerslichten en kruisingen.