De Culemborgse Ovonde: een van de meest bizarre rotondes!

Iets om trots op te zijn?

ovondeculemborg

Een rotonde is bedoeld om een veilige doorstroming van al het verkeer te bewerkstelligen. Culemborg heeft de twijfelachtige eer dat de ovonde (bij de Tunnelweg) tot de top 10 van meest bizarre rotondes behoort. Met bijbehorende onveiligheid.

‘Hoe moet je in hemelsnaam die ovonde in Culemborg over?’, kopte Omroep Gelderland in 2015, nadat het bijzondere infrastructurele bouwwerk bij de Tunnelweg was aangelegd. De ovale rotonde is om een lunchroom heen gelegd. Het maakt het geheel er niet overzichtelijker op. Met spookrijders en fietsers op de rijbaan tot gevolg. Extra belijning en maar liefst 105 verkeersborden moeten het verkeer nu in goede banen leiden. Helaas gaat het toch nog vaak mis: de afgelopen jaren registreerde de politie er minstens 20 ongevallen.

De Fietsersbond Culemborg maakt zich grote zorgen over de veiligheid van deze ovonde. Bekend is dat het gebruik van de e-bike hard groeit vooral bij 50-plussers. Even te laat remmen of gedesoriënteerd zijn door de onoverzichtelijke situatie en een ernstig ongeval is het gevolg.

De Fietsersbond Culemborg ziet het liefst de gehele ovonde verdwijnen en in plaats daarvan een gewone rotonde zoals aan de oostzijde van de Tunnelweg (bij het badhuis).
De ovonde is ook een enorme barrière om met de fiets naar het station te gaan en straks boodschappen te doen bij AH aan de Spoorzone.

Bron RTL Nieuws.
Klik op deze link  om alle gekke 10 rotondes te zien.

Categorieën