Meer elektrische fietsen verkocht dan gewone stadsfietsen

Hoe reageert Culemborg hierop?

Concordia_Transporter_01

Vier op de tien nieuwe tweewielers die in 2018 werden verkocht was elektrisch aangedreven. Ruim 400.000 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms. Dat is 100.000 meer dan het jaar ervoor. Elektrisch fietsen  begint ‘het nieuwe normaal’  te worden.
Hoe gaat Culemborg  hierop anticiperen?

De toegenomen interesse in e-bikes heeft de fietsbranche in 2018 geen windeieren gelegd. De omzet uit de verkoop van nieuwe fietsen steeg 25 procent ten opzichte van 2017 en bedroeg voor het eerst meer dan 1 miljard euro. Daarnaast werden voor het eerst in vier jaar weer meer dan 1 miljoen fietsen verkocht, zo blijkt uit de cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en onderzoeksbureau GfK.

De interesse voor een nieuwe fiets is groot en met name de interesse voor e-bikes.
Zowel de omzet uit e-bikes als het aantal verkochte exemplaren steeg met zo’n 40 procent; 409.400 nieuwe elektrische fietsen verlieten de showrooms, tegen 294.000 in 2017. Vier op de tien nieuwe tweewielers was afgelopen jaar dus elektrisch aangedreven en vorig jaar was dat nog minder dan een derde.

BOVAG en RAI Vereniging constateren dat elektrisch fietsen ‘het nieuwe normaal’ begint te worden. De fietsen zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten en voor vele doelgroepen, van jong tot oud, en vele toepassingen. Als mountainbike, als transportfiets en als bakfiets voor ouders en kinderen bijvoorbeeld, maar ook steeds vaker ter vervanging van het oude stalen ros voor scholieren.

Is Culemborg geschikt voor het groeiend aantal e bikes?
E bikes vragen om directe, veilige en comfortabele fietsverbindingen zoals fietsstraten.
Die zijn er niet zo veel in Culemborg.  De gemeenteraad gaat in 2019 een GVVP (Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan) maken. Een beleidsplan voor minimaal het komend decennium. De Fietsersbond zal zich inzetten om de gemeenteraad te overtuigen dat nu het moment is aangebroken om toekomstbestendige keuzes te maken. Meer fietsers, meer ouderen en meer e bikes vragen om autoluwe fietsverbindingen. Met de juiste keuzes kan van het compacte Culemborg een echte fietsstad gemaakt worden.

Bron ‘Meer elektrische fietsen verkocht’: CROW Fietsberaad

Categorieën