Culemborg staat in de top gevaarlijkste kruisingen

Culemborg verkeersonveilig; fietsen niet zonder risico

GVVP biedt kansen

ongeval Vianense Poort 07OKT2017

Culemborg staat in de landelijke top van gevaarlijke kruisingen. Het kruispunt Tunnelweg/Otto van Reesweg is het gevaarlijkste kruispunt van de stad en provincie.
Het kruispunt Jan van Riebeeckstraat/Otto van Reesweg  staat op de tweede plaats. De doorgang Vianense Poort wordt door veel Culemborgers als gevaarlijk beschouwd door de ontelbare dagelijkse conflicten tussen meestal fiets en auto.

Blackspots zijn plekken waar in drie jaar minimaal tien ongelukken zijn gebeurd. Culemborg telt 1 zogeheten blackspot. Kruispunt Tunnelweg/Otto Van Reesweg is met 18 ongelukken het gevaarlijkste kruispunt van de stad en zelfs van de provincie. De afgelopen jaren zijn in Culemborg steeds meer ongevallen geregistreerd.
Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat, die RTL Nieuws heeft geanalyseerd.

Stevig op de tweede plaats staat de kruising Otto van Reesweg/Jan van Riebeeckstraat met 7 ongevallen. Mogelijk is het aantal ongelukken nog groter. Niet elk ongeluk wordt namelijk geregistreerd.
De Vianense Poort is z’n voorbeeld: hier zijn dagelijks talloze conflicten meestal tussen fiets en auto maar ook tussen auto’s onderling. De poort wordt als één van de gevaarlijkste plaatsen van Culemborg beschouwd.

Hoe op te lossen?
De ovonde met daarin het kruispunt Tunnelweg/Otto van Reesweg heeft een ontwerpfout. Veel inwoners noemen het een blunder.  De ongevallen gebeuren doordat verkeersdeelnemers verward raken: dan weer wel voorrang dan weer niet.  Indien alle regels zoals die op een rotonde gelden ook op de ovonde worden toegepast dan is deze blackspot verdwenen en hebben fietsers voorrang bij het oversteken.
De Fietsersbond wil dat de kruising Jan van Riebeeckstraat/Otto van Reesweg omgebouwd wordt naar een (kleine) rotonde en afsluiting van de Vianense Poort voor gemotoriseerd verkeer. Het probleem is daarmee opgelost en Culemborgers kunnen daar weer veilig fietsen.
Dit zijn niet de enige knelpunten die opgelost moeten worden.  Een fikse lijst met knelpunten ligt inmiddels bij de wethouder om opgelost te worden.

De politiek heeft een unieke kans!
Culemborg komt te vaak in het nieuws als ‘onveilig en onaantrekkelijk om te fietsen’. Dit moet veranderen mede gezien de onstuimige groei van het fietsverkeer (e bikes!).
Het GVVP (het Gemeentelijk Verkeers- en VervoersPlan),  wat nu gemaakt wordt,  biedt enorme kansen.
De Fietsersbond hoopt dat de politiek begrijpt dat verkeersveiligheid topprioriteit heeft. Grijp de kansen en maak keuzes om een leefbaar Culemborg te maken. Zet Culemborg  op de kaart als een toekomstbestendige stad die uitnodigt om te fietsen.
Met een goede en veilige fietsinfrastructuur ga je op de fiets naar school, op de fiets naar je werk en doe je boodschappen met de fiets!

Klik op RTL  voor het artikel van RTL Nieuws

 

Categorieën