eerste stap: Vianense Poort alleen voor langzaam verkeer

GVVP door Culemborgse gemeenteraad aangenomen

DSC00731+++

De Culemborgse gemeenteraad heeft op 14 januari 2021 het GVVP aangenomen. De gemeenteraad heeft zich goed gerealiseerd dat Culemborg een compact stadje is waar iedere bestemming gemakkelijk met de fiets te bereiken is. Het GVVP geeft prioriteit aan de fiets met directe en veilige hoofdfietsroutes. Dit GVVP kijkt vooruit, anticipeert op de toekomst en hanteert duurzaamheid en leefbaarheid als centrale uitgangspunten.

Veilig naar school kunnen fietsen, veilig op de fiets boodschappen kunnen doen, veilig naar de binnenstad of station kunnen fietsen of naar andere bestemmingen binnen Culemborg. Dat wordt mogelijk nu de gemeenteraad het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP) heeft aangenomen.  Het GVVP zorgt er ook voor dat alles en iedereen met de auto bereikt kan worden. Een klein stukje omrijden is onvermijdelijk. Culemborg  wordt een mooie stad om te leven en te genieten.

Het College had voorgesteld om als eerste stap de Vianense Poort af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer en een fietsstraat aan te leggen van Parijsch naar de binnenstad.
De wens van veel inwoners. De fietsstraat is ook van cruciaal belang voor ook het toenemend aantal e bikes.
De Vianense Poort wordt wel alleen voor langzaam verkeer. De gemeenteraad had wat moeite met de fietsstraat vanwege de kosten. Een gemiste kans.
Deze fietsstraat verbindt Parijsch met het centrum waardoor er meer bezoekers in de binnenstad komen. Een wens van alle ondernemers in de binnenstad. De routering Prijsseweg/Jan v Riebeeckstraat wordt dagelijks door veel kinderen en volwassenen gebruikt om naar school te gaan of naar het station, binnenstad, winkelcentrum en andere bestemmingen te fietsen. De weg is niet ingericht om veilig te fietsen, heeft achterstallig onderhoud en hard rijdend autoverkeer.
De Fietsersbond Culemborg gaat er alles aan doen om zo spoedig mogelijk de fietsstraat gerealiseerd te krijgen.

In het GVVP staat hoe Culemborg eruit gaat zien als het om verkeer gaat. Hieronder kunt u het GVVP downloaden.

pdf ⋅ 7 MB

GVVP defintief versie 10-12-2020

Download

Categorieën