Geef de straat terug aan de fietser

Culemborgers willen fietsstraat van Parijsch naar de Binnenstad

DSC00185

Culemborgers willen fietsstraat van Parijsch naar de Binnenstad. Dat was de duidelijke mening van de deelnemers aan het Fietscafé “Culemborg 10 minuten-stad” dat door de Fietsersbond Culemborg op 5 oktober georganiseerd werd.

DSC00174

Met veilige hoofdfietsroutes die wijken met elkaar verbinden wordt Culemborg een bereikbare en leefbare stad. Topprioriteit heeft de aanleg van de fietsstraat die Parijsch veilig en rechtstreeks met de binnenstad verbindt. Nu alleen fietsers door de Vianense Poort kunnen, is de meest logische vervolgstap de aanleg van deze fietsstraat. De route is nu gevaarlijk voor fietsers en heeft onvoldoende kwaliteit.

Deze fietsstraat levert het grootste economische rendement op maar ook het grootste rendement op het gebied van verkeersveiligheid. De onstuitbare groei van de e-bike maakt veilige en rechtstreekse fietsverbindingen eveneens noodzakelijk. De deelnemers adviseerden de lokale bestuurders en gemeenteraad om duidelijk te kiezen voor de fietser binnen de bebouwde kom: “Geef de straat terug aan de fietser”.

Fysieke maatregelen moeten er voor zorgen dat op een 30 km weg niet harder gereden kan worden dan 30 km/u. Veiligheid vormt de basis om te gaan fietsen.

Om de veiligheid van beide rotondes op de Lanxmeersestraat te verbeteren, werd een simpel en goedkoop voorstel gedaan. Door het aanbrengen van een fietsstrook met gele verkeersverf op beide rotondes komt er duidelijkheid voor fietser en automobilist.

De Fietsersbond Culemborg sluit graag aan bij wat de deelnemers willen en gaat zich hiervoor inzetten met ludieke en politieke acties.

Categorieën