Fietsstraat ligt lekker in westelijke nieuwbouw

analyse enquête 5 maart 2022

DSC02308a

Fietsers in de westelijke nieuwbouwwijken vinden een voortvarende realisering van de fietsstraat tussen Parijsch en het centrum heel belangrijk. Op dit moment vinden ze het op de toekomstige fietsstraat nog veel te druk met te veel hard rijdende auto’s. Dat komt het veilig, relaxt en comfortabel fietsen niet ten goede.

Dit blijkt uit een niet-representatieve enquête die de Fietsersbond begin maart hield langs de Prijsseweg. Daarbij werden, op een enkele automobilist na,  alleen fietsers en wandelaars bevraagd. Automobilisten hielden hun raampjes die dag gesloten en reden ons voorbij.

Veilig fietsen is voor de meeste geënquêteerden het belangrijkste argument om een echte fietsstraat te realiseren. Ze zijn dan ook blij met de afsluiting van de Vianense Poort voor auto’s. Een aantal respondenten opperde om in de buurt van de molen nog ‘een knip’ voor autoverkeer te realiseren. Om de autoverkeersdruk op de toekomstige fietsstraat te verminderen.

De afdeling Culemborg van de Fietsersbond stond op 5 maart van 10.00 uur tot 14.00 uur in de middag met een kraampje en vlaggen langs de straat om de meningen van de wijkbewoners over de fietsstraat op te halen. De Fietsersbond kan zo nog beter de meningen van de bewoners van de wijk meenemen in contact met de gemeente. En passant was het natuurlijk voor de Fietsersbond ook een gelegenheid om de fietsstraat te promoten en vragen te beantwoorden. Bijna vijfenzeventig passanten namen de moeite om onze enquête in te vullen en/of stopten voor een praatje en kregen gevraagd of ongevraagd stemadvies.

Alle passanten vonden de fietsstraat belangrijk. Maar, zeiden tal van gesprekspartners, dus wel nog goed nadenken over het verminderen van de hoeveelheid en de snelheid van de overblijvende auto’s. Bijvoorbeeld met hier en daar nog een drempel, met extra versmallingen of chicanes. Maar wel graag een duidelijk als fietsstraat herkenbare inrichting, die uitgerold kan worden over het gehele toekomstig stedelijke hoofdfietsnetwerk, aldus diverse respondenten.

De Fietsersbond stond langs de Prijsseweg op een zaterdag voor de gemeenteraadsverkiezingen met volop campagne voerende politici op het nabije Koopmansgildeplein. Veel van de politici kwamen langs ons kraampje. De meesten stopten even voor een praatje. Zelfs de VVD-stemmentrekker hield even stil, de vriendelijke bestuurder kreeg het Fietsersbond-stemadvies (met de VVD riant op de laatste plaats) in de hand gedrukt. Andere VVDers fietsten, dat wel, na een groet zonder verdere aandacht het Fietserbond-kraampje voorbij.

Categorieën