Jury verkeersexamen ‘beveiligt’ gevaarlijk kruispunt

Verkeersexamen basisscholen 10 juni 2022

2022 05 29 H&H verkeersexamen+++

Het jaarlijkse verkeersexamen voor basisschoolleerlingen in Culemborg ondergaat dit jaar een kleine, maar geen onbelangrijke wijziging. Één jurypost is verplaatst van de Parklaan naar een iets verderop gelegen oversteek van een gevaarlijk kruispunt op de Weidsteeg. De aanwezigheid van juryleden in fel gele hesjes gaat zorgen voor minder te hard rijdende auto’s en dus veilige overstekende examenkandidaten.

“Deze kleine aanpassing doen we op voordracht van ouders die vorig jaar op het hoekje van de Parklaan jureerden. Zij zagen iets verder, op het kruispunt van de Weidsteeg met de Anthony van Lalainglaan/Händellaan, de nodige gevaren. Door deze ingreep verwachten we dat de 350 deelnemende leerlingen daar veiliger kunnen oversteken. Op de Weidsteeg wordt vrij hard gereden. Het zou ‘slordig zijn’ als op die plek tijdens het fietsexamen ongelukken gebeuren”, zegt Jan Jansen van de Fietsersbond Culemborg, die het examen met steun van de gemeente organiseert.

De oversteken op de Weidsteeg zijn al langer bekend bij de Fietsersbond. Regelmatig komen er klachten binnen over te hard rijdende automobilisten en onveilig oversteken. “Gelukkig staat de parallelle Kleine Weidsteeg op de nominatie om te worden verbouwd tot fietsstraat. Het ideale moment om tegelijk ook die gevaarlijke oversteken onder handen te nemen. Versmallingen van de rijbaan en vluchtheuvels op de middenas, zouden die kruispunten aanmerkelijk veiliger maken. Die gevaarlijke kruispunten zijn nu, ondanks peperdure aanpassingen in de afgelopen jaren, echt niet van deze tijd”, moppert Jansen.

Het fietsexamen vindt plaats op 10 juni in de ochtend. Sinds jaar en dag fietsen de scholieren een vijf kilometer lange examenroute door de stad. Langs twaalf juryposten, bemand door ouders in gele hesjes. “We oordelen mild. Vorig jaar slaagde iedereen. Toch laten we ook weleens een leerling zaken. Meer dan vijf fouten kan echt niet en als iemand door een ‘dramatische voorrangsfout’ bijna van de sokken wordt gereden, dan is het ook einde verhaal. We hebben zelfs weleens iemand laten zakken die tegen het verkeer in over een rotonde ging. Maar een meisje dat van de zenuwen een klein stukje tussen de auto’s fietste in plaats van op het fietspad, die lieten we in overleg met haar juf wel slagen.”

Jansen is al maanden in de weer met de organisatie. In overleg met de scholen om de datum te prikken, informatie aan ouders, flyers om juryleden te werven, de route nog eens nafietsen, de route verspreiden onder de deelnemers. “Dat doen we twee weken tevoren. Zo leuk, want in die twee weken zie je langs de hele route dagelijks groepjes scholieren op verkenningstocht. Ze vinden het echt belangrijk om goed beslagen ten ijs te komen”, lacht hij.

Zoals elk jaar speelt de gemeente een faciliterende rol. Start- en eindpunt is de gemeentewerf aan de Triosingel. Daar zorgt de gemeente voor hekken, tafels, stoelen en koffie. Ook hangen mensen van de gemeente ‘s ochtends de richtingpijlen door de hele stad op. Daarnaast zijn er altijd de nodige buttons en stickers, bijvoorbeeld om de kinderen er op te wijzen dat het niet zo slim is om te appen en te telefoneren op de fiets.

Categorieën