Opvallend veel verdwalers bij verkeersexamen

verkeersexamen vrijdag 10 juni 2022

DSC02603

Van de 342 deelnemers aan het fietsverkeersexamen voor basisschoolleerlingen zijn 335 deelnemers geslaagd. Alle zeven gezakten kwamen langs slechts twee van de twaalf controleposten langs de route. “Leerlingen die zo ernstig van de route afwijken, moeten we helaas laten zakken”, zegt Jan Jansen van de Fietsersbond Culemborg.

De Fietsersbond organiseert sinds jaar en dag in Culemborg de fietsverkeersexamens voor scholieren, met de gemeente in een ondersteunende rol.

Opvallend in de uitslag dit jaar was dat er heel weinig deelnemers waren met nul fouten. “Dat is vreemd, want de route is hetzelfde en er waren geen bijzondere omstandigheden. Ik moet de cijfers van afgelopen vrijdag nog diepgaand vergelijken met cijfers uit voorgaande jaren. Misschien dat ik dan iets wijzer wordt over de oorzaken. Voorlopig lijkt het er op dat de lichting van dit jaar er een beetje met de pet naar heeft gegooid”, lacht Jansen.

Het startsein voor het verkeersexamen werd ’s ochtends om half negen gegeven door de kersverse nieuwe verkeerswethouder van Culemborg, Monica Wichgers. “Mijn eerste officiële daad in mijn nieuwe functie”, zei Wichgers. Jansen van de Fietsersbond heeft mede hierdoor hoge verwachtingen van wethouder Wichgers dat ze stevig gaat inzetten op meer en betere fietsinfrastructuur. “Culemborg is ernstig toe aan een inhaalslag op gebied van veilige en comfortabele fietsinfrastructuur. Dat haar eerste daad de aftrap bij ons was, geeft goede hoop dat ze fietsveiligheid de komende vier jaar een hoge prioriteit gaat geven’’.

Nog een aardigheidje: opvallend veel leerlingen meldden bij terugkeer na hun rondje dat ze “de burgemeester hadden zien fietsen”. Gerdo van Grootheest verplaatst zich sinds zijn aantreden binnen de stad vrijwel altijd met de fiets. De jeugdige burgemeesterspotters vonden het leuk dat Van Grootheest vrijdagochtend naar iedereen die hem begroette vrolijk terug zwaaide. “Maar hij vergat zijn hand uit te steken toen hij afsloeg”, mocht de Fietsersbond uit diverse monden optekenen.

DSC02582m
DSC02637
DSC02636

Categorieën